Često postavljana pitanjaPOSTAVLJANJE SAKUPLJAČA VLAGE

Koji bih sakupljač vlage trebao izabrati?

Idealan sakupljač vlage za Vas ovisi o specifičnoj situaciji. Upotrijebite naš indikator proizvoda za pomoć u odabiru.

Koliko bih sakupljača vlage trebao upotrijebiti?

Ambiance sakupljač vlage od 100 grama može pokriti prostor veličine do 10 m³. Sakupljač vlage od 450 grama može pokriti prostor veličine do 30 m³. Sakupljač vlage Ambiance od 500 grama može pokriti prostor veličine do 40 m³. Sakupljač vlage od 1 kg može pokriti prostor veličine do 60 m³. Kad znate veličinu prostora u pitanju (dužinu, širinu i visinu), možete izračunati broj potrebnih uređaja.

Koje je najbolje mjesto za postavljanje sakupljača vlage?

Najbolje mjesto za postavljanje je ondje gdje je kondenzacija najveća, što je često hladno mjesto gdje se vidi kondenzacija. Uvijek provjerite da je sakupljač vlage na stabilnoj površini i da ne može pasti te da sakupljena tekućina ne može iscuriti iz spremnika. Hoće li sakupljač vlage biti na vidljivom mjestu? Ako hoće, odaberite sakupljač vlage Ambiance, privlačnog dizajna.

Mogu li koristiti sakupljač vlage u vrlo vlažnim prostorijama, kao što je kupaonica?

Da, iako velike promjene u vlazi mogu sakupljača vlage zasititi vlagom brže nego što je to uobičajeno. Ventilacija je važna, ali ako nije moguća jer nema prozora u kupaonici, sakupljač vlage sigurno će pridonijeti boljoj ravnoteži vlage.

Pazite da oko sakupljača vlage ima dovoljno cirkulacije zraka i ne stavljajte ga u blizini radijatora.

Mogu li staviti sakupljač vlage u dječju sobu?

Da, sakupljač vlage može se koristiti u dječjoj sobi. Granule nisu otrovne i ne ispuštaju plin ili paru. Naravno, uređaj trebate smjestiti izvan dosega djece zato što granule, tablete i tekućina mogu biti štetni u slučaju gutanja ili kontakta s očima ili kožom.

Mogu li staviti sakupljač vlage na radijator ili u njegovu blizinu?

To se ne proporučuje. Plastični dijelovi uređaja podložni su topljenju. Osim toga,
tekućina može ispariti pa se sakupljena vlaga vraća u zrak. Ovlaživači zraka djeluju na isti način – prislonite ih uz radijator i oni ispuštaju vlagu u zrak.

Moj prodavač kamp-kućice ne savjetuje uporabu sakupljača vlage zimi, kada se kamper ne koristi. Kaže da on privlači još više vlage. Ima li pravo?

Ne, sakupljač vlage ne privlači dodatnu vlagu izvana. Sakupljač vlage odličan je uređaj za zaštitu Vaše kamp-kućice od vlage tijekom zime.

 Kako biste dobili najbolje rezultate, važno je voditi računa o sljedećem:

  • Kamp-kućicu po mogućnosti čuvajte u zatvorenom, lagano grijanom prostoru s čvrstim podom. Prostor bi također trebao imati redovitu i dovoljnu ventilaciju. Važno je da nema velikih promjena u vlažnosti, kao što je primjerice slučaj u ostakljenim prostorima.
  • U natkrivenim prostorima krov kamp-kućice trebao bi biti malo otvoren. Pazite da pritom u nju ne mogu ući štetočine. Prozore držite zatvorenima.
  • Unutrašnja vrata, vrata ormara i poklopce ostavite otvorene, a madrace i jastuke ostavite tako da oko njih ima dovoljno cirkulacije zraka. Ako je mjesto u kojem držite kamp-kućicu sklono vlazi, savjetujemo da jastuke, madrace i zavjese odnesete u kuću.
  • Očistite hladnjak i ostavite otvorena vrata.
  • Uvijek stavite sakupljač vlage na stabilnu površinu, po mogućnosti u plastičnu posudu za pranje rublja u slučaju izlijevanja.
  • Pregledajte i ispraznite sakupljač vlage svaki mjesec.
  • Nikada nemojte staviti sakupljač vlage u metalni (aluminijski) sudoper jer ga granule i tekućina mogu ozbiljno oštetiti.

Na pakiranju piše da treba izbjegavati kontakt s kožom i metalom. Zašto?

Sakupljač vlage proizvodi se od soli. Ako je metal duže vrijeme u kontaktu s tekućinom, počne hrđati. Tekućina može rastegnuti kožu te je učiniti tvrdom, zgužvanom ili joj može promijeniti boju.

 

Mogu li učiniti još nešto kako bih se riješio neugodnih mirisa?

Neugodne mirise uzrokuje vlaga. Zato prvo treba smanjiti razinu vlaga u zraku uporabom sakupljača vlage. Također možete odabrati punjenja s mirisom. Tako će od prvoga dana prostor mirisati svježe! Postoje razni mirisi.

UPORABA SAKUPLJAČA VLAGE

Kako uključiti i isključiti sakupljač vlage?

Ne trebate ga uključivati niti isključivati. Čim vlažnost zraka prijeđe 50%, sakupljač vlage automatski počinje s radom. To ćete i sami vidjeti nakon nekog vremena kad se u spremniku počne sakupljati vlaga. Što se događa kada vlažnost zraka padne ispod 50%? Sakupljač vlage automatski se isključuje i ulazi u “mirujući način rada”.

Može li zrak postati presuh nakon postavljanja sakupljača vlage?

Ne može. Sakupljač vlage automatski se isključuje kada vlažnost zraka padne ispod 50%. Zato se ne morate brinuti da će sakupljač vlage učiniti zrak presuhim.

Hoće li zrak postati suši ako koristim više od jednog sakupljača vlage?

Neće. Dapače, dobro je koristiti više od jednog sakupljača vlage u većim prostorima u kojima bi jedan uređaj bio premalen. Savršena razina vlage zraka brže će se postići uporabom više od jednog sakupljača vlage. Oni neće isušiti zrak jer svi prestaju s radom kada vlažnost zraka padne ispod 50%.

Koliko dugo radi sakupljač vlage?

Prosječno 2-3 mjeseca, ovisno o razini vlage i temperaturi. Što je zrak vlažniji, sadržaj se brže potroši.

Nakon tjedan dana u spremniku i dalje nema tekućine. Radi li moj sakupljač vlage ispravno?

Vaš sakupljač vlage radi savršeno. Ako u spremniku nema tekućine, uzrok može biti u jednoj od tri situacije:

1. Sakupljač vlage počinje djelovati samo kada vlažnost zraka prijeđe 50%. Ako je vlažnost zraka manja od 50%, sakupljač vlage samo strpljivo čeka.

2. Sva vlaga nije se od početka sakupljala u spremniku. Na početku granule u potpunosti upijaju vlagu, bez kapanja u spremnik. Tekućina počne kapati u spremnik tek kada se granule ili tablete natope. To ovisi o vlažnosti zraka i katkad može trajati do tri mjeseca.

3. Sakupljač vlage sporije radi na nižoj temperaturi. Može proteći puno vremena prije nego što tekućina počne kapati u spremnik, naročito zimi.

Granule su bile lijepe i bijele, a sada su smeđe i sive. Da li je nešto pošlo po zlu?

Ne, promjena boje je normalna i uzrokuju je kontaminacija i čestice u zraku.

Posuda je skoro puna, a granule ili tableta još nisu potrošene. Što mi je činiti?

Ako je vlažnost velika, može se dogoditi da je sakupljač vlage uklonio toliko vlage iz zraka da je spremnik pun prije nego što su se istrošile granule ili tableta. Ispraznite spremnik tekućine i ne mijenjajte punjenje. Kada se granule ili tableta potroše, stavite nove. Također se savjetuje da pritom ispraznite i spremnik tekućine.

Otvori spremnika tekućine začepljeni su granulama i kristaliziranom tekućinom. Je li to normalno i što mi je činiti?

To je normalna pojava koju uzrokuje pad vlažnosti zraka. Najčešće se događa kada dođe do nagle promjene temperature ili vlažnosti zraka. Isperite otvor vrućom vodom kako biste uklonili kristale ili grudice.

Granule u mojem sakupljaču vlage se pretvaraju u grudice, a u spremniku još nema tekućine. Da li je moj sakupljač vlage ispravan?

To je normalna pojava koju uzrokuje pad vlažnosti zraka.  Najčešće se događa kada dođe do nagle promjene temperature ili vlažnosti zraka. Isperite otvor vrućom vodom kako biste uklonili kristale ili grudice.

Zašto se moj sakupljač vlage potpuno istrošio mnogo prije isteka, 2-3 mjeseca kako piše na pakiranju?

Što je veća vlažnost, sakupljač vlage brže radi te se naposljetku brže istroši. Naročito prilikom prvog korištenja sakupljača vlage on mora raditi posebno jako kako bi se postigla idealna vlažnost zraka. Kada se ona postigne, sakupljač vlage više ne mora tako puno raditi pa su 2-3 mjeseca realističan period trajanja.

PUNJENJE SAKUPLJAČA VLAGE

Kada bih trebao promijeniti punjenje u svome sakupljaču vlage?

Kada su sve granule u spremniku istrošene ili su nestale, vrijeme je za ponovno punjenje. To je obično slučaj nakon 2-3 mjeseca.

Što da radim s tekućinom koja se sakupila u spremniku?

Po mogućnosti je izlijte u zahod ili keramički umivaonik ili sudoper. Nakon toga dobro isperite kako biste razrijedili tekućinu. Spremnik nemojte prazniti u metalni sudoper jer tekućina može oštetiti metal. Budite oprezni prilikom rukovanja s tekućinom! Prolivena ili poprskana tekućina može uzrokovati mrlje koje je teško ukloniti.

Prilikom postavljanja sakupljača vlage neke malene granule upale su u spremnik tekućine. Mogu li se one i dalje koristiti?

Da, dok su granule u spremniku, nastavljaju s radom. Dakle, nisu izgubljene. 

MRLJE

Kako ukloniti mrlje sa čvrstih materijala?

Koristeći spužvu i mnogo vode odmah uklonite mrlje na čvrstim materijalima. Ponovite postupak više puta.

Kako ukloniti mrlje na tekstilu?

Mrlje na tekstilu (prekrivačima podova, tkaninama na namještaju, itd.) mogu se ukloniti natrij-sulfatom. Možete ga kupiti u željezariji ili apoteci.

Napravite 5%-tnu otopinu s vodom (50 g/l) i nanesite ju na mrlju. Ostavite da djeluje 30-ak minuta, a zatim osušite sušilom za kosu ili električnim grijačem. Odstranite ostatke praha s usisavačem. Po potrebi ponovite postupak.

SIGURNOST

Granule ili tekućina iz sakupljača vlage dospjele su mi u oči. Što mi je činiti?

Odmah isperite oči s mnogo vode, a potom potražite savjet svog liječnika ili okulista.

Moje je dijete progutalo granule ili tekućinu iz sakupljača vlage. Što mi je činiti?

Uklonite granule iz usta. U slučaju gutanja, neka dijete odmah popije dvije-tri čaše vode kako bi se tekućina razrijedila te potražite savjet liječnika.

Koji su najvažniji postupci prve pomoći?

Nakon udisanja: izađite na svježi zrak i obratite se liječniku ako osoba pokazuje bilo kakve simptome.

Nakon kontakta s kožom: temeljito operite ruke.

Nakon kontakta s očima: ispirite otvorene oči s mnogo tekuće vode tijekom nekoliko minuta. Obratite se liječniku ako se nadražaj nastavi.

Nakon gutanja: ne pokušavajte povraćati – odmah pozovite liječničku pomoć.

Šteti li sakupljač vlage biljkama, životinjama ili namirnicama?

Sakupljač vlage u načelu je siguran dokle god nema direktnog kontakta s granulama ili sakupljenom tekućinom. Pri uporabi se ne ispuštaju plinovi niti para. Savjetujemo držanje sakupljača vlage izvan dosega djece i kućnih ljubimaca te izbjegavanje objedovanja prilikom premještanja, pražnjenja ili punjenja baze. Nakon kontakta s bazom, granulama ili tekućinom, uvijek dobro operite ruke vrućom vodom.

Je li sakupljač vlage otrovan?

Sakupljač vlage prikladan je za primjenu u domu i može se bez ikakvih problema koristiti u svim sobama.

Granule i tablete sakupljača vlage sadrže kalcij klorid, hidroskopnu vrstu soli. Iako može nadražiti oči, nije otrovan. Savjetujemo izbjegavanje kontakta s očima i kožom te pranje ruku vodom nakon kontakta sa sakupljačem vlage.

Izbjegavajte udisanje čestica iz punjenja. Baze i punjenja uvijek držite van dosega djece i kućnih ljubimaca. Držite ih zajedno s ostalim stvarima za kućanstvo, kao što su sredstva za čišćenje.

PRODAJA

Gdje mogu kupiti sakupljač vlage i punjenja?

Sakupljač vlage i punjenja možete kupiti u maloprodajnim trgovinama te trgovinama “uradi sam”.

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaš online doživljaj. Zatvaranjem ovog natpisa, klikom na „Prihvaćam“ ili nastavkom korištenja naših stranica pristajete na korištenje kolačića. Prihvaćam
Ako želite saznati više ili odbiti neke ili sve kolačiće, kliknite ovdje.